Roser

En af de mange legender om den smukke røde rose hævder, at rosen blev skabt, da Adonis, som var kærlighedsgudinden Afrodites elsker, blev dræbt.

Af hans blod voksede den røde rose frem. Legende eller ej, røde roser har altid været forbundet med kærlighed, og det er der ikke lavet om på.


Roser kan dog meget mere end at dufte godt og være et signal på kærlighed. De er tidligere blevet betragtet som lægeplanter, og i dag er der igen fokus omkring deres virkninger på vores sind.


Tyske forskere har undersøgt, om søvnen påvirkes, hvis man indsnuser lugten fra rådne æg eller duften af roser. Nu er vi nok et par stykker, som ikke kan forestille os, at sove med hørmen fra rådne æg, men i forskningens navn, er der altså forsøgspersoner, som har stillet op til den tvivlsomme fornøjelse.

Resultatet viste, at drømmene blev negative og ubehagelige af de rådne æg, mens rosenduften gav positive og glade drømme.

Lider du af mareridt eller urolige drømme, kan det altså svare sig at investere i en duftlampe og en æterisk rosenolie. Lad duftlampen brænde i soveværelset en times tid før du skal i seng, pust lyset ud og overgiv dig til en god nattesøvn fyldt med skønne drømme.


Brug rosenbladene i din madlavning.

Først og fremmest giver kronbladene et smukt og delikat indtryk, når de drysses over en salat, ovenpå ris, fisk og andre milde retter, hvor du gerne vil have farven og smagen fra rose med.


Er du heldig at have så mange roser, at du kan undvære nogle, kan du lave roseneddike.

Eddiken bruges først og fremmest som en delikat del af dressing til salat.

Fyld et syltetøjsglas med 20 rosenknopper eller 3 dl kronblade. Hæld en klar, økologisk eddike på og stil glasset i et solvendt vindue. Allerede i løbet af et par timer vil eddiken have taget farve og smag, men lad den gerne trække til bladene ikke har mere farve i sig, filtrer og fyld eddiken over i en køn flaske.


Gør din te delikat at se på. Tør rosenblade mellem to viskestykker. Når de er knastørre, kan du fnuldre dem i mindre stykker og blande dem sammen med andre urter i din egen teblanding.


Rosensaft smager fantastisk og har den lækreste pink farve. Du skal bruge:

1 flaske ufiltreret æblesaft (75 dl)

2 liter kronblade

250 gram sukker

1 – 2 tsk citronsyre, smag dig frem

Lad rosenbladene koge i 5 minutter sammen med sukker og tilsæt citronsyren.
Hvis du ikke selv har for mange roser, så husk på tiden for når hybenrosen blomstrer. Den dufter fantastisk dejligt og selvom den bekæmpes, er der vist altid rigeligt til alle.