Beskrivelse af fag på phytoterapeutuddannelsen.


I løbet af phytoterapeutuddannelsen vil du stifte bekendtskab med cirka 100 forskellige urter.

Moderne, vestlig phytoterapi baserer sig på virksomme urter fra hele verden. Vi følger nøje med i udviklingen og forskningen omkring urterne, så vi sikrer, at du har kendskab til de planter, som vil være mest relevante i behandling af en given situation.


Der er tale om urter, der har rødder i de gamle helbredelsestraditioner: den Traditionelle Kinesiske Medicin, den indiske Ayurvediske medicin, de nord- og sydamerikanske indianeres traditionelle medicin, afrikansk urtemedicin samt urter, der har været anvendt i de europæiske klostre.


Udover at hente viden fra historien, arbejder vi indenfor den moderne, vestlige phytoterapi, som noget helt grundliggende, med planternes aktive indholdsstoffer. Vi er særligt privilegerede indenfor dette felt, idet der på verdensplan i disse år foregår en omfattende forskning i urtemedicinen. Det er tale om spændende forskning, der bekræfter den traditionelle brug af urterne og samtidigt afslører nye anvendelsesmetoder.


For at kunne bruge urterne optimalt, ser vi helt naturligt på, hvilke stoffer i kroppen, der påvirkes.

Samtidigt ser vi også denne del af undervisningen, som en væsentlig brik i den brobygning, der skal til imellem den etablerede og den alternative behandlerverden – en brobygning, der i fremtiden kan danne grundlag for en mere holistisk behandlingstradition.

Den phytoterapeutiske undervisning og behandling inkluderer altid forslag til justering af kosten, anbefalinger omkring vitaminer, mineraler og fedtsyrer samt gode råd omkring livsstil.


Mere om fagene:

Af praktisk årsager arbejder vi temamæssigt med kroppens forskellige organsystemer. Det gør det muligt for dig, at fokusere direkte på de urter og anden behandling, der vil være relevant for den enkelte. For os giver det muligheden, at vi kan være med til at give dig fordybelsen. Det mener vi, er vigtigt.


Krop og psyke hverken kan eller skal behandles hver for sig. En ubalance i et organsystem påvirker resten af kroppen. Et symptom der viser sig i et organ, kan sagtens stamme fra en ubalance et helt andet sted.


Med det in mente vil undervisning og dine kompendier/ekstra slides brede sig over mere, end det givne organsystem. Vi holder som sagt fokus på det enkelte organ, men som en holistisk uddannelse og behandlingsform, vil der altid være en helhedsorienteret tilgang til samtlige fag.


Du modtager fuldt opdaterede kompendier i god tid før hver undervisnings-weekend, så du kan nå at læse materialet igennem inden undervisningen. Kompendierne sendes som en pdf-fil og danner sammen med andet relevant materiale basis for din uddannelse, de er store (i gennemsnit min. 150 sider pr. gang) og fyldestgørende. Du får også tilsendt de slides, som bruges i selve undervisningen. Slides er ikke en kopi af kompendierne, nærmere sæt med mange ekstra informationer, som du har behov for i den overordnede forståelse.


Disse sendes enten via Dropbox/We Transfer.


Kvindeligt hormonsystem, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af de problematikker kvinder kan møde igennem livet. Lær om behandling om alt fra problemer omkring menstruation, pms, pcos, fibromer, endometriose, knuder i brystet, overgangsalder og tiden efter, m.m. Vi går i dybden med de relevante urter, som påvirker hhv østrogener og progesteron og meget mere.


Mandligt hormonsystem, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af de problematikker, som manden kan møde igennem livet. Vi ser nærmere på forstørret prostata, betændelser i testes, mandens overgangsalder, lav libido og impotens, m.m. Vi går i dybden med de urter, der påvirker prostatakirtlen og meget mere.


Immunsystemet og luftvejene, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af kroppens immunsystem og vores luftveje. Lær om behandling af generelle betændelser, autoimmunitet, allergi og intolerance, inflammationer, forkølelse og influenza. Vi går i dybden med de antiallergiske, antibakterielle, antioxidante og antivirale urter, m.m.


Fordøjelsessystemet, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Vores fordøjelse er alfa og omega. Behandling af relaterede sygdomme til fordøjelsen, alt fra halsbrand til nervøs tyktarm, leverudrensning, mave-hjernen og meget, meget mere. Vi går i dybden med alle de urter, der understøtter fordøjelsen på kryds og tværs.


Urinvejene, 1 weekend – sammen med muskel/skelet: 1 weekend intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af de problematikker som kan ramme vores urinveje. Lær om behandling af interstitial cystitis og almindelige blærebetændelser, sarte slimhinder, m.m.

Vi går i dybden med de relevante urter til forebyggelse og lindring.


Muskel/skelet, 1 weekend, sammen med urinvejene: 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af de problematikker som kan ramme vores muskler og skelet. Lær om behandling af de forskellige gigttyper, piskesmæld, osteoporose etc. Vi går i dybden med relevante urter til skelettet og ser nærmere på syre/base-balancen.


Nervesystemet, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af sygdomme relateret til hjerne og nervesystem og behandling af samme. Du kommer blandt andet i dybden med emner som depression, søvnløshed, alzheimers, spiseforstyrrelser, fibromyalgi, kronisk udmattelse og multiple sklerose. Du får en grundig indføring i de adaptogene urter, nervetonics samt andre relevante urter.


Hjerte- kredsløb, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af problematikker i hjerte og kredsløb. Lær om behandling af forhøjet blodtryk, åreforkalkning, blodmangel, åreknuder og meget mere. Vi går i dybden med urter, som styrker hjerte og kredsløb.


Det endokrine system, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af ubalancer i kroppens overordnede hormoner og de vigtige signalstoffer. Vi ser nærmere på behandling af sygdomme som hypothyroidisme, Basedow, cushings syndrom, addisons sygdom samt ikke mindst de forskellige typer af diabetes og stress. Der lægges vægt på en dybere forståelse for de urter og lægeplanter, som kan støtte og styrke vores endokrine system.


Huden, 1 weekend med intensiv undervisning samt selvstudium med supervision.

Behandling af problematikker omkring huden. Lær om behandling af de forskellige eksemtyper, nældefeber, de forskellige typer af acne, hudsvamp, vorter, aldring af huden og meget mere. Vi går i dybden med de relevante urter og lægeplanter til både indvortes og udvortes behandling.


Klientpsykologi, 3 weekends:

At arbejde med mennesker er en fantastisk dejlig udfordring! Der er nogle spilleregler, vi skal kende. Klientpsykologien dækker samtaleterapi, så du bliver en god sparringspartner for dine klienter. Hvordan møder du bedst det enkelte menneske, hvordan passer du godt på dig selv og meget mere. Efter kurset vil du være parat til at møde klienterne og have det daglige overskud til både dem og ikke mindst dig selv.


Kinesisk og oriental sygdomsforståelse, 1 weekend.

To dage med indblik i de teorier der ligger til grund for orientalsk forståelse af kroppens, psykens og sindets sammenhænge samt deres funktioner og udtryk. Undervisningen tager udgangspunkt i Traditionel Kinesisk Medicin (TKM) og de fem faser og hvilke organer, meridianer og energetiske sammenhænge vi har, samt hvordan ubalancemønstre udtrykkes igennem væremåder, emotionelle blokeringer og fysiske symptomer og sygdomme. Vi er alle forskellige og i løbet af de to dage gennemgås individuelle træk og personligheder knyttet til de fem faser, og der undervises med udgangspunkt i den enkelte, så den studerende får skærpet opmærksomheden på egen krop og energi, og derigennem fortsat kan arbejde med at optimere sit eget helbred. Den studerende får trænet sin opmærksomhed på klient-behandler relationen, og hvilke kropslig og psykiske tegn og symptomer der er vigtige at være opmærksomme på i klinikken, når man som behandler skal hjælpe en person i krise til at komme videre, og til selv at tage ansvar for sit eget helbred.


Praktisk phytoterapi, 3 weekends, samt selvstudium med supervision.

Praktisk phytoterapi fordeles over tre weekends i løbet af uddannelsen.

I disse weekends arbejder vi med den praktiske tilgang til klienter, så journalføring og behandlingsstrategier ligger fast forankret i dig og du vil være klar både til din eksamen her, men også være klar til at møde klienter både under supervision på uddannelsen, men ikke mindst fra din første dag som færdiguddannet phytoterapeut®.

Disse weekends bruges også til gæstelærere med specifik viden om eksempelvis mælkesyrebakterier. Vi arbejder også med kendskab til produkter på helsekosthylderne. Dermed kan du nemmere kan gennemskue, hvilket produkt og hvilken dosering, du skal anvende til en given situation.

Læg mærke til, at du til disse weekends også kommer til at arbejde med klienter.

Eleverne finder selv klienter, som evt kan byttes rundt med medstuderende. Du kommer altså ikke nødvendigvis til at arbejde med ’din egen’ klient, men kan få en person, du ikke kender og dermed kan du arbejde med friske øjne.

Alt foregår naturligvis med supervision og ingen behandlingsplaner udleveres, før de er godkendt af underviseren.


Introduktion til Homøopati, 1 dag:

Hvad er homøopati, hvordan virker det og hvordan adskiller det sig fra f.eks. phytoterapi og Bachs blomstermedicin?

Her får du en grundig introduktion til homøopatiens grundprincipper og konkrete forslag til, hvordan du selv kan bruge homøopatiske lægemidler.


Phytokemiske stoffer, 1 dag:

En dag hvor vi vil fordybe os i den kemi, der ligger til grund for urternes virkningsmekanismer. Der vil blive gennemgået grundlæggende organisk kemi, som er nødvendig for at forstå urternes aktive indholdsstoffer. Vi vil se nærmere på de fundamentale kemiske strukturer, som er i medicinske urter. Undervisningen vil tage udgangspunkt i bogen ”Indholdsstoffer i medicinske planter”, skrevet af Andrew Pengelly, som Karenmai har oversat. Dagen vil også indeholde en praktisk tilgang i form af, at du bygger nogle af molekyler selv, således du får fuld forståelse for den tredimensionelle struktur, som molekylerne har. Dermed kan du meget nemmere gennemskue tegningerne på papir. Du kender til planternes aktive indholdsstoffer, men hvordan ser de ud? Hvordan arbejder de sammen i deres struktur? Når du kender til det, forstår du på et dybere plan, hvorfor planterne virker, som de gør. Det giver dig en basal viden, og dermed kommer du dybere ned i planteforståelsen.

Omkostninger til køb af bogen: Indholdsstoffer i medicinske planter, skal påregnes.


Æteriske olier, 1 weekend:

Du vil modtage undervisning i brugen af æteriske olier, der udover at dufte helt fantastisk også har en regulær virkning på kroppen. De æteriske olier tilhører det mest sensuelle indenfor planternes verden. Du vil lære, hvordan du optimalt udnytter de æteriske olier, hvordan virker de i kroppen, og hvilke du kan vælge for at optimere din behandling. Du vil få inspiration til brugen af æteriske olier i forbindelse med massage, duftlamper, i hjemmet, på klinikken etc.

Kurset foregår på Urtegården (www.urtegaarden.dk), transport- og overnatningsomkostninger skal beregnes. Beregn udgifter til evt ekstra materialer.


Urter til udvortes behandling, 1 weekend:

På cremekurset lærer du at fremstille cremer, salver, sæber m.m. til brug i dagligdagen og naturligvis til klienterne. Her er hjælp at hente til eksem, tør hud, cellulite/cellulitis m.m.. Basiscremerne kombineres med æteriske olier, evt. friske planter eller urter i form af potente ekstrakter.

Kurset foregår på Urtegården (www.urtegaarden.dk), Transport-og eventuelle overnatningsomkostninger skal beregnes, ligesom du skal beregne evt ekstra udgifter til materialer.


Lær at genkende urterne i naturen, 2 weekends:

Som en del af uddannelsen indgår også ekskursioner, for ingen urteuddannelse er komplet uden, at du kommer ud og møder planterne, hvor de gror i naturen. De praktiske dage foregår i naturen, i klosterhaver, på enge, i botaniske haver og flere andre steder.

Da naturen ikke altid ligger ”lige udenfor”, kan det være, vi er så langt hjemmefra, at det er nødvendigt med overnatning.


Ernæring i teori og ikke mindst i praksis.

Udover at kunne tilbyde klienterne en urtemedicinsk behandling, indgår som noget helt naturligt i en holistisk behandling også vejledning i kost og kosttilskud.


Teoretisk ernæring, 2 weekends:

I den teoretiske ernæring lægger vi vægt på en basal gennemgang af nutrienter i form af vitaminer, mineraler, fedtsyrer m.fl. samt syre/base, fødevareallergi/-intolerance m.m.. Efter denne weekend er du opdateret med, hvordan stofferne virker i kroppen, hvilke doseringer du kan anvende og ikke mindst, hvilke mangelsymptomer, du skal være opmærksom på, når du skal hjælpe andre – og dig selv. Der følger kompendium med og ekstra slides, som anvendes i undervisningen.

Du får en særdeles grundig indføring i ernæringen. Ufanatiske kostplaner, vitamin- og mineralterapi, betydningen af de rette fedtstoffer, og hvordan du kan skelne gode kosttilskud fra de dårlige. Opstilling af relevante regenerationsprogrammer, som din klient kan anvende i sin hverdag.

Du lærer at guide din klient gennem junglen af vitaminer, mineraler, fedtsyrer, aminosyrer og meget mere.


Praktisk ernæring, 1 weekend:

I anden del af ernæringsundervisningen arbejder vi praktisk og oplever alt det sanselige og nærende, som sunde råvarer af høj kvalitet kan tilbyde.

Vi tryller med smukke grøntsager og frugter, sammensætter med krydderurter og krydderier, så vi får det flotteste og mest smagfulde frem i, hvad Moder Jord tilbyder os. Efter denne weekend kan du nemt give ideer videre til dine klienter, så de ikke skal være i tvivl om, at det er både nemt og sjovt at lave den mad, du anbefaler. Praktisk ernæring kan være tema-baseret, eksempelvis gluten- og mælkefri kost eller der kan lægges fokus på madens antioxidanter. Dette afhænger af det enkelte hold, vi ser, hvor der skal fyldes mere på og udarbejder undervisningsplanen efter dette.

Kurset afholdes altid i Jylland.


Phytoterapeutisk strategi, lovgivning og klinikdrift, 1 weekend.

Her er tale om en opsamlingsweekend hvor vi sætter fokus på alt, hvad uddannelsen har budt på og samler op på eventuelle løse ender.

Det er sidste weekend inden eksamen, denne gennemgås i detaljer, så alle kan gå roligt i gang med de sidste forberedelser.

Det at uddanne sig indenfor den komplementære medicin er en rejse. Ikke bare en rejse ind i et nyt vidensområde, men også ind i fremtidige muligheder rent arbejdsmæssigt. Vi ønsker at sikre, at du ikke bare bliver en dygtig phytoterapeut, men også at du kan leve af din viden og kunnen.

I klinikdrift undervises der i vores gældende lovgivning. Hvad kan vi, hvordan kan vi – og hvordan gebærder vi os.


Analysemetoder:

Du vil igennem uddannelsen lære flere analysemetoder. Først og fremmest bruger vi en særdeles grundig journal, men vi understøtter denne med andre metoder, som meridianlære, øreakupunktur, irisanalyse, hårmineralanalyse

Samt andre analysemetoder, der kan være relevante.


Iris analyse, 2 weekends:

Irisanalyse anvendes som en metode til at stille diagnoser. En af de alternative måder at analysere menneskets indre systemer, set i forhold til - hvordan de forskellige systemer er reguleret, eller netop mangler regulation.

Iris (regnbuehinden) afspejler hele kroppen og er på den måde et vindue til hele mennesket med hud, kredsløb og organer. Derfor kan et kik ind på øjet fortælle om dit helbred.

Øjets iris er en forlængelse af vores nervesystem fra hjernen, hvor sensitive nerver fra organer og væv i hele kroppen afspejler deres tilstand i form af struktur og farveændringer i iris.

Iris er ikke som et leksikon, hvor man kan slå op og se hvor mange halsbetændelser man eksempelvis har haft, men man kan aflæse vævets tilstand i det lokale område og dermed konkludere, hvor kroppens svagheder er.

Belastninger er ofte genetiske eller opstået ved usund levevis.

Metoden bruges til at kortlægge ubalancer, sygdomsårsager, dårlige vaner og arvelige forhold.

Irisanalysen viser, hvor problemerne er, hvordan du har det fysisk og mentalt, om der er spændinger, om udskillelsen af affaldsstoffer fungerer, om kredsløbet fungerer.

Metoden er også velegnet til at spore sig frem til hvilke næringsstoffer din krop har brug for.

Måske lyder det mærkeligt, men alting viser sig i øjet fordi iris er som en printplade, der har forbindelse med nervesystemet, der igen har forbindelse med samtlige organer. Uanset hvad der sker i kroppen, påvirker det øjnene.

Iris-analysen er smertefri og ufarlig. Der benyttes et specielt mikroskop med et kamera eller en lup. Du kommer til at lære om både fysiske og psykiske tilstande, der kan ses i iris.

Omkostninger til køb af lup skal beregnes, dette betales direkte til underviser. Kompendiet sendes via Dropbox


Øreakupunktur, 1 weekend

Øreakupunktur er et godt og umiddelbart behandlingsredskab, som du kan bruge i forhold til dine klienter. Her lærer du at finde akupunkturpunterne i øret og lærer naturligvis at sætte perma- eller andre nåle i det punkt, som skal behandles. Der lægges fokus på allergi, smerter og rygestop. Alle tre behandlinger er noget, du umiddelbart kan bruge i din klinik. Som med alt andet er det dog også vigtigt her – øvelse gør mester.


Eksamener:

Udover-  at der undervejs i uddannelsen indgår afleveringer af skriftlige hovedopgaver for hvert organmodul samt klientpraktik, afsluttes uddannelsen med en skriftlig og mundtlig eksamen.


Skriftlig eksamen:

Der afholdes skriftlig eksamen før den afsluttende, mundtlige eksamen. Den skriftlige eksamen er beregnet til 5 timer. Da vi har den overbevisning om, at det er bedre at kende sine kilder godt, end det er at kunne ’recitere effekten af 120 urter, mens man står på ét ben kl 02.30 om natten’ , er det tilladt at medtage kompendier, supplerende bøger samt notater m.m. til den endelige skriftlige eksamen. Alle dine hovedopgaver skal være indsendt og kommenteret fra skolen, før du kan gå til skriftlig eksamen.


Mundtlig eksamen:

Det at blive Phytoterapeut er en proces, der strækker sig over hele dit uddannelsesforløb, og praktisk erfaring med klienter er et væsentligt grundlag for, at kunne bestå den endelige eksamen.

Forberedelserne til din mundtlige eksamen starter derfor minimum ½ år før selve eksamenen igennem et selvstændigt forløb, hvor du gennemfører en behandling på baggrund af eget journalmateriale, på en klient, du selv finder. Der laves fuld journalføring, de udleverede måleskemaer anvendes, du igangsætter en behandling og følger op på samme. Inden den mundtlige eksamen skal du som minimum have gennemført mindst tre konsultationer med klienten, hvor du hver gang evaluerer forløbet skriftligt, samt vurderer og korrigerer din behandlingsstrategi.

En måned inden den mundtlige eksamen, fremsendes kopi af din journal. Journalen skal på overskuelig vis dække det fuldstændige behandlingsforløb og omfatte dine vurderinger og din behandlingsstrategi igennem hele forløbet. Såvel censor som skolen vil gennemgå journalen inden den mundtlige eksamen.

Under selve den mundtlige eksamen har du 1 time til at fremlægge journalen og forsvare dine valg.


Ekstra tilbud:

Så længe du er under uddannelse på skolen, kan du – uden at skulle betale ekstra - følge den samme undervisning flere gange, hvis der er noget, du har behov for at få forklaret igen - bare vi får besked om, at du kommer.

Du kan også følge andre hold, hvis du skulle være forhindret i at deltage i dit eget holds undervisning.

Igen bare fortæl os det, så vi er sikre på, at du får kompendierne til rette tid.