Den sunde grønne te.

Iflg. WHO er der omkring 400.000 danskere, som lider af knogleskørhed i større eller mindre grad.


I Asien derimod kender de ikke så meget til sygdommen. Det har givet anledning til flere betragtninger.


Kosten er jo altid i søgelyset, når vi skal afklare årsager omkring vores sundhedstilstand.

Det er logisk nok, da vi igennem et liv spiser det, som kan være i tre af DSB’s godsvogne. Det er altså ikke ligegyldigt, hvad vi stopper i munden.

Går vi over i bank-verdenen, vil et udtryk som indskud og afkast ligge lige for.


Asiatere, som lever efter deres traditionelle kost, får mange flere fibre og phytoøstrogener end vi gør, fisk er ofte på menuen og den grønne te drikkes i større mængder, end vi er vant til herhjemme.


En række amerikanske forskere blev nysgerrige og ville finde ud af , om asiaterne kun var mere knoglestærke på grund af deres kost, eller om der lå andre aspekter i tillæg.

Eftersom den grønne te nærmest er en nationaldrik, var det nærliggende at sætte fokus på den.

Forskerne satte sig for undersøge den faglitteratur som var publiceret omkring grøn te og knogleskørhed.

De kom frem til, at de aktive stoffer i den grønne te, med det lange navn epigallocatechingallate (EGCg) kan reducere risikoen for brud ved at forbedre mineraltætheden i skelettet.

Den grønne te understøtter osteoblasternes aktivitet (de bendannende celler) og hæmmer osteoklasternes aktivitet (de bennedbrydende celler).


Er du knogleskør, eller i risikogruppe for at blive det, kan du altså med fordel drikke grøn te. Drik 3 store glas dagligt, en time væk fra et måltid.

Husk at grøn te ikke må få kogende vand over sig, temperaturen på vandet skal gerne være max 70 grader. Enten skal du altså have lidt tålmodighed og vente på, at vandet køler af – ellers kan du tage den hurtigere variant, som er at starte med at komme 1/3 koldt vand i dit krus, lægge teen i og derefter hælde kogt vand på.


Når teen helst skal drikkes udenfor måltider er det for at sikre, at garvestofferne i teen ikke forhindrer optagelsen af de vitaminer og mineraler, som er i maden. Til maden anbefales vand, som i øvrigt kan være en fremragende kilde til calcium og andre mineraler.