Brombær

Det er superhyggeligt at bruge en dag i skoven, hvor brombær-plukning står på programmet.

Da brombær ofte vokser sammen med brændenælder, er det en god ide at være iført lange bukser og en bluse med lange ærmer. Hyggen kan gå lidt af fløjten, hvis man hele tiden er i nærkontakt med nælderne.

Du får mest på sundhedskontoen, hvis du vælger at plukke bærrene ude i naturen, fremfor at bruge havens brombær.


Når planterne ikke har os til at gå og nusse omkring dem, er de bare proppet med gode stoffer.

Det er de nødt til for at passe på sig selv – og det kan vi udnytte siden.
I brombær findes nogle af de mest kraftige antioxidanter i form af procyanidiner. De friske bær indeholder også store mængder A- og C-vitamin, de stimulerer fordøjelsen, immunsystemet og nyrerne. Det gælder om at gnaske løs og nyde øjeblikket. Usødet, frisk brombærsaft slår i øvrigt feber ned. Også brombærbladene kan bruges. Husk det til næste forår – for pluk fortrinsvis de unge blade, de ældre blade indeholder for meget garvesyre.


Te lavet på brombærblade er et særdeles godt middel mod diarre i modsætning til frugten, som tværtimod er effektiv mod forstoppelse! Et udtræk af bladene med kogende vand anvendes til gurgling mod infektion i svælget.

Brombærsaft er ligeledes virkningsfuldt imod halsbetændelse og lungesygdomme. Desværre kan bærrene ikke opbevares særlig længe, det gælder om at spise løs!


Men, der er dog mange måder at konservere dem på. Naturligvis kan de fryses, men du kan også lave saft, sirup eller en dram. Vi har vist mindet på de dejlige opskrifter før, men hvert år, når de vilde brombær viser sig – er begejstringen lige stor!


Brombær som dram

700 gram brombær, 250 gram honning (koldslynget), 1 liter vodka, skrællen fra 1 citron (økologisk).

Kom brombærrene, honning og citronskrællen i en glaskrukke. Hæld vodka over og sørg for, at alt er godt dækket. Lad drammen trække i mindst 1 måned - ryst krukken af og til. Filtrer drikken og du er klar til at nyde en gudedrik.


Brombærsaft

Til en god liter færdig saft skal du regne med at bruge: 500 gram brombær, saften af en citron, 50 gram sukker, 1 liter vand. Og har du lyst, kan du bruge en vaniljestang som ekstra smagsgiver.

Skrab kornene ud fra vaniljestangen og mos dem med lidt sukker. Kom kornene, resten af vaniljestangen, sukker, citronsaft og brombær i en gryde. Hæld vandet over og lad saften simre i et kvarter. Saften bliver god og stærk, hvis du efter kogningen blender den og passerer den gennem en sigte. Gem endelig brombær-pulpen. Du kan bruge den på din grød, yoghurt eller lave lækre muffins med den!


Brombærsirup

250 g brombærsaft, 500 g sukker.

Bland saft og sukker og lad det koge ind, til det får en sirupsagtig konsistens. Nix, den er ikke sund som sådan – men den virker styrkende, hvis man føler sig svag. Og, smager så godt, at man kan få trang til at føle sig svag :-)