Æteriske olier

Vi har udnyttet duftene siden tidernes morgen, så at påstå, at æteriske olier påvirker vores sind, kan ikke just siges at være en epokegørende nyhed.


Parfumer, velduftende mad, duften af den vi elsker, giver os glæde og forventning i kroppen. Duften af tøj, som har hængt til tørre i vinden giver velvære. Forskellige dufte kan på et splitsekund føre os mange år tilbage i hukommelsen, til en oplevelse, som er blevet forbundet med netop denne duft.

De æteriske olier optages både via vores lunger, slimhinder og hud. De påvirker vores duftorgan, som befinder sig i et af vores mest primitive centre i hjernen, det limbiske system.

Her kontrolleres vores hukommelse, følelser og vores instinktive handlemåde.

Det er altså ikke uden grund, at vi bruger de velduftende stoffer i vores hverdag.


Nogle butikker sender endda dufte ud i lokalet, vel og mærke dufte, som man har forsket sig frem til, vil styrke vores købelyst.


Er du ikke duftallergiker, kommer her et par bud hvordan du kan bruge de æteriske olier i hjemmet.


Når man selv bruger æteriske olier, er det oftest i duftlamper eller som en del af en olie eller lotion.


Den æteriske olie fra rosmarin styrker koncentrationen og vores indlæringsevne. I gamle dage bandt man en kvist med rosmarin om halsen, hvis man skulle huske mange ting samme dag. I dag er rosmarin også et skattet middel for alle, som læser til eksamen eller skal lave et større projekt. Jeg har dog endnu ikke set nogen, gå rundt med en kvist rosmarin om halsen, de fleste vælger at bruge en duftlampe, hvor man drypper nogle dråber æterisk rosmarinolie i lidt vand og dermed lader duften forplante sig til rummet.


Det er dog ikke altid, at vi har brug for koncentrationen. Vi skal også slappe af og bare være os. Den generelt lette og glade sindsstemning fremmes af æteriske olier fra citrus familien.
Vil du gerne skabe en stemning af intimitet og hygge sammen med din elskede, kan du bruge nogle dråber olie fra ylang ylang.


Og, hør så lige her, tilbage til det praktiske.

Den æteriske olie fra timian er så stærkt desinficerende, at det er den, du skal vælge, når du skal gøre køleskabet og badeværelset rent. Timians æteriske olie, thymol, modvirker aspergillus niger, som er den sorte rande, du kan se (hos naboen) i køleskabet og i furene i badeværelset.